CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

neděle 17. července 2016

Bubnování na kýble aneb Za málo peněz...OH jsou za dveřmi :-)

Aktualizace 14.6.2017
Hra na kelímky:
Původní článek:

Vím, že mnozí z Vás mě budou proklínat, protože by se jim hodil tento článek květnu nebo v červnu, ale myšlenky nechodí na čas:-). Přesto doufám, že bubnování na kýble využijete i v běžné hodině a spojíte třeba jen se sportovní akcí vaší školy nebo třeba s úplně jinou:-).
Už dlouho nosím v hlavě nápad na článek o bubnování, ale chybělo mi téma, které by ho "drželo" pohromadě... Až dneska jsem si vzpomněla, jak jsem s dětmi před čtyřmi lety muzicírovala při zahájení školních olympijských her. Tehdy jsme měli ve škole dva projektové dny, kdy v jednom dni měl každý z učitelů svoji dílnu, v rámci které připravil něco pro OH, které následovaly další den. Děti se mohly dopředu na jednotlivé dílny zapisovat. Měla jsem dílnu, při které se bubnovalo, vymýšlel český text na Queeny, pak se zpívalo a bubnovalo s polovičním playbackem a na poslední dvě hodiny dne jsme se propojili se skupinou kolegyně a kamarádky Soni Tomkové, která dala s dětmi dohromady taneční pohyb, který byl zakončen živým nápisem (děti si lehly na zem v tělocvičně) OH Vinoř. Druhý den jsme tak zahájili s dětmi naši olympiádu a dokonce běžel sestřih i v televizi.
Bubnování:
Výborně vám poslouží kýble i v běžné hodině, jen musíte mít dobře situovanou hudebnu v rámci školní budovy:-). Kýble dostanete ve školní kuchyni, nám jich dali hned 40 a rádi se jich zbavili. Můžete oslovit i nějakého malíře pokojů a získat kýble větší. Jako paličky jsem použila tyčky z tvrdého dřeva (1ks za 6 korun), které jsem přepůlila barbarsky nůžkami na drůbež, ale můžete i pilkovým nožem nebo pilkou s malými zuby, mně šlo o čas:-).
Pro bubnování vyžijte jednoduchého zápisu v rytmických slabikách a nápodoby systémem FF(všichni všechno), každý řádek opakujte dokud nedosáhnete jednotnosti. Dobré je začít hrou na tělo, zvyklé děti mohou rovnou "kýblovat". Na aktivitu si sedněte do kruhu. Každý má před sebou kýbl dnem nahoru.
1. řádek  - TÁ NIC TÁ NIC - na TÁ chytneme rukama otočený kýbl na nic šoupneme po podlaze sousedovi, jedním směrem, já sama ze sebe kruh udělat neumím:-). Tempo zvolte pomalejší, někam jsem hnala :-(
2. řádek - TYTY TYTY TYTY TYTY - bubnujeme paličkami střídavě pravá levá nejdříve na dno, pak boky, podlaha, klepání paličkami o sebe. Pak můžeme zkusit každé tyty jinak směrem od shora dolů (o sebe, dno, boky, podlaha).
3. řádek - TYTY TÁ TYTY TÁ - tyty o boky, tá silně o dno - oběma naráz. Nebo jakkoli vás napadne (tyty - o dno střídavě, tá - paličkami o sebe,...)
Tím se dostanete k rytmu dané písně - můžete využít celé jako předehru. Kýbl od hořčice ve škole byl z měkkého plastu a zněl mnohem lépe než tenhle.

Textování:
Určitě vyzkoušejte, u nás byli z výsledku všichni doslova "paf". Tím spíš, že autorem textu byl jeden z největších "sígrů" ve škole a nebyl zrovna "šprťák", od kterého bychom něco takového čekali. Ale to mám na té práci ráda, že se při muzicírování často ukáží v dobrém světle i takoví, kteří k tomu nemají jinde příležitost, a všichni přece potřebujeme být čas od času uznávaní a chválení svým okolím. Můžete obměnit i náš text, je to na Vás.
K tvorbě stačilo jen pouštět 10 min ve smyčce originál We will rock you a vzniklo toto (Londýn snadno vyměníte za Rio a Vinoř za Vámi potřebné):

Propojení - bubnovaná předehra - pauza - bubnovat do nahrávky (TYTY TÁ 8x - než se začne zpívat) (je velmi obtížné trefit úvod tak, abyste plynule navázali). Poloviční playback - karaoke. To je snazší pro orientaci, ale vše musí být založeno stejně alespoň na jednom dobrém zpěvákovi.
Jako mnohem lepší variantu vidím z dnešního pohledu hru a zpěv bez polovičního playbacku, snadno pak propojíte rytmickou předehru s rytmem z písně.

Další tipy na bubnování ala jednoduché "stompování" ve škole:


To je ode mě zase na chvilku vše, doufám, že máte hezké prázdniny jako já:-). Od září budu přispívat opět v pravidelném týdenním intervalu.
Aktualizace 21.5.2017