CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 25. května 2016

G. Rossini - Vilém Tell - aktivní poslech

Velmi oblíbeným poslechem je i Vilém Tell od G. Rossiniho. Můžete opět propojit s literárním příběhem, pohybem, hrou na tělo, Orffovy nástroje, boomwhackery i s hlasovou výchovou, ...
1) Pohybová hra - Dostihy (motivace k danému poslechu)
Jistě znáte hru, při které učitel dělá komentátora dostihů, kterého jsou děti aktivními účastníky. Můžeme se nejdříve do koní postupně proměňovat, zafrkat, zařehtat, zahrabat, proklusat se , procválat, poté napodobujeme pleskáním rukou o stehna zvuk běžících koní, výskoky napodobují skok přes překážku, můžou se naklánět do zatáček, mávat tribunám, některý z koní může i na skoku upadnout, vše se řídí učitelovou nápaditostí a odhadem pro daný okamžik:-) Aktivita výborná pro prvostupňové děti.
2) Práce s poslechovou mapou

Výborná je práce s poslechovou mapou, můžete vytisknout jednu do lavice nebo přemalovat na plachtu. Nejprve pustíme skladbu Vilém Tell a v jejím průběhu ukazujeme prstem na mapě tak, abychom se v zápisu zorientovali. Poté můžeme vybrat pro jednotlivé barvy a symboly druh hry na tělo/nástroje a nahrávku doprovodit. Můžete doprovázet i přímo video. Skladba zde.
Poslechová mapa:
Podobně pracuje tato nahrávka se Šavlovým tancem.
4) Doprovod na melodické nástroje či boomwhackery
Melodická linka je poměrně náročná, ale můžete doprovodit tuto nahrávku úplně jednoduše viz noty, pro děti můžete použít zápis písmenný, který vypadá takto složitě, můžete si zjednodušit dle potřeby viz článek věnovaný bw a zápisu pro ně. 
Video pro doprovod bw 
(na MP3 pomocí programu Atube)
Jednoduchý doprovod na boomwhackery/melodické orffy
Pokud budete doprovázet na melodické Orffovy nástroje rozdělte si děti podle hudební formy na dvě skupiny a vyndejte jim nepotřebné kameny.
Tipy na různé úpravy pro odlehčení:
https://www.youtube.com/watch?v=djcYXanoSVg (Myslím, že zajímavou rockovou úpravu mají i Toy Dolls, ale neměla jsem čas hledat...)
Mockrát děkuji za pěkné emaily, které posíláte. Uvítám i jakékoli úpravy nabízených materiálů.
Aktualizace 12.4.2017 poslechová mapa
Našla jsem dnes krásnou poslechovou mapu, třeba využijete dříve než já:-)

Video ke sledování

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/