CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 18. května 2016

C. Debussy - Preludium Potopená katedrála aneb Kaligram v hudbě

Dneska trochu vážně... Ale přesto mám toto téma opravdu velmi ráda, protože se v něm velmi dobře propojuje veškeré "kulturno":-) Začínala jsem vždy od impresionistického obrazu, na kterém jsme si představovali umělecký směr a rovnou se seznamovali i s paralelami v ostatních uměních  - hudbě a literatuře. Hudbu můžete rovnou pustit při samostatném "bádání" (viz první úkol) v pracovním listu. Potopená katedrála, krásná je orchestrální úprava. Uchopte sami, jak se Vám to bude hodit. Základní myšlenka práce s poslechem je od pana prof. J. Herdena, najdete například v jeho publikaci My pozor dáme a nejen posloucháme nebo například zde na str. 18.
Pracuji s pracovním listem:

Obraz k impresionismu:
Pověst o městě YS
Nechávala jsem vyhledat děti předem doma, zastavili jsme se vždy i u pověsti jako žánru (Je to pravda nebo ne?:-) )
Pověst o bájném městu Ys patří mezi oblíbené keltské (bretaňské) mýty. Ys bylo považováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě, bylo obklopeno ze všech stran mořem. Před hrozbou záplav jej chránily pevné hráze, v nichž byla vybudovaná zlatá vrata, která se mohla otevírat pouze při odlivu. Král Gradlon nosil klíč od těchto vrat vždy u sebe, aby bylo město v bezpečí. Jeho rozmarná dcera Dahud však klíček otci ukradla a lehkovážným činem způsobila zkázu celého města. Vypráví se, že dodnes můžeme při odlivu slyšet zvuk zvonů městského kostela a vidět špičky věžiček, vynořujících se z hladiny moře. Legenda má několik verzí, jež dokreslují podrobnosti příběhu pokaždé trochu jinak.
Kaligramy v hudbě:
Debussy byl natolik ovlivněn kulturním prostředím, že stylizoval i notový zápis Potopené katedrály po vzoru Apollinairových kaligramů, jde tedy skutečně o jakýsi kaligram v hudbě:-) Děti mají v pracovním listě nejdříve "vymyslet", co je podstatou kaligramů a poté  napsat, že notový zápis připomíná vlny, většinou se po tom všem trefí:-)) Když mám to štěstí a mám stejnou skupinu i na český jazyk, věnujeme se tvorbě vlastních kaligramů, stačí na to 5 - 10 min z hodiny.
Tip:
Pokud byste měli čas, podobnou paralelu mezi Debussym a literaturou najdete i u preludia Dívka s vlasy jako len, kde za vznikem stála inspirace stejnojmennou básní  Charlese Leconte de Lisle, dokonce ještě před preludiem v podobně písně, kterou složil zamilovaný Debussy v mládí.
Přikládám text pro nadšence:-)
Ve výše zmíněných materiálech J. Herdena najdete tento grafický záznam (ukázka začíná 8. rámečkem - prvních 35s., nechte zaznít jen dva údery v závěru - pan Herden má na CD nastříhané a pouští 2x)


Příště zase odlehčím, těším se na Vaše postřehy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/