CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 9. března 2016

Kelímky aneb Za málo peněz hodně muziky

Je to pár let, co byl na internetu obrovským hitem "Cup song" , děti z deváté třídy za mnou tehdy přišly, zda bychom se ho nemohli naučit na závěr školního roku. Nakonec vystupovaly s něčím jiným, ale myšlenka mi zůstala a vzniklo toto :-)
1) Rytmická rozcvička s kelímky
Popíšeme kelímky rytmickými slabikami, pokud koupíte bílé kelímky, můžete je popsat lihovou fixou, já mám čiré, proto jsem vytiskla slabiky na papír, zalaminovala, rozstříhala a na kelímky přilepila oboustrannou izolepou.
Rytmy k vytisknutí:

Utvoříte kruh, po kruhu pošlete do sebe vložené "rytmické kelímky", každé dítě si vezme jeden. Poté si sednete doprostřed nebo obcházíte kruh a na bubínek ťukáte dvoudobé metrum, nebo můžete hrát střídavě tóny kvinty na melodický nástroj (metalofon, xylofon, bw, zvonkohru). Děti postupně hrají své rytmy hrou na tělo a kelímek a ostatní ihned opakují jako při hře na ozvěnu.
2) Doprovod poslechu hrou na kelímky
Velmi oblíbená kruhová aktivita.
Metodika nácviku: 
a) jednoduché předávání
Děti sedí v kruhu, každé má před sebou jeden kelímek dnem vzhůru, připraví si pravou ruku, učitel říká raz a dva. Na raz uchopí pravou rukou kelímek, nadzvedne a na dva dá před souseda po pravé straně, takto si posílají děti kelímky po kruhu. 


b) složitější předávání
Princip obdobný jako u a), jen těžší rytmus.


c) doprovod rytmem z "Cup songu"
Je velmi efektní.
Popis:




Pokud již máte pocit, že dětem rytmus jde, pusťte si k rytmice nahrávku. 
Vhodné skladby k doprovodu:
Kankán  s hrou na kelímky alá "Cup song" zde
Beatles - Žlutá ponorka s hrou na kelímky alá "Cup song"zde
Radeckého marš s hrou na kelímky alá "Cup song":


Můžete vybrat poslech tematicky k teorii, kterou zrovna probíráte. S malými dětmi pochopitelně klidně zůstaňte u jednoduchého předávání i k poslechové skladbě.

3) Hra s kelímky doprovázená beatboxem ("bum" a "čč") nebo rytmickými nástroji
Do vnitřku kruhu vyberete několik děti, které doprovodí hru na kelímky beatboxem nebo rytmickými nástroji. Děti můžete obměňovat.

Tip
Na článek v Hudební výchově, který se tomuto věnuje, autorkou je Jitka Kopřivová
Hudební výchova, podklady a videa naleznete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/